Чому відставка Сольського показова: як змінюється влада

Після публічних звинувачень Сольського не було шансів, що його залишать на посаді

Український парламент відправив 9 травня у відставку міністра аграрної політики та продовольства Миколу Сольського. Експерти прокоментували порталу "Коментарі" цю чергову відставку (раніше парламентарі звільнили з посади віце-прем’єра, міністра розвитку громад Олександра Кубракова).

Чому відставка Сольського показова: як змінюється влада

Було б дивно, якби Сольський залишився

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький поділився таким коментарем:

"Чесно кажучи, я прізвище Сольського почув, мабуть, уперше лише наприкінці березня, коли відбувалися переговори щодо розблокування польськими фермерами кордону з Україною. Ну, а потім вже з’явилися повідомлення про те, що його звинувачують у корупції, був висновок, вихід під заставу... І це міністр країни, яка постійно просить грошей у Заходу!".

На думку експерта, було б дивно, якби після таких звинувачень Сольського залишили на посаді.

"Що ж до "справи Сольського", то тут нехай рішення приймає суд. Справ у нас заводилося багато, зокрема гучних, корупційних. Реальних термінів тільки майже немає", – констатує Олексій Голобуцький.

Ми йдемо в Європу

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко називає відставку Сольського очікуваною.

"Залишати на посаді міністра, проти якого порушено кримінальну справу (хоч і за старими фактами щодо земельних афер) було б, як мінімум, дивно. Сольський, як то кажуть, потрапив. Слід розуміти – ми йдемо до Європи. І, якщо людина хоче робити політичну, чиновницьку кар’єру – у неї має бути чиста біографія. Без будь-яких, хай навіть старих, гріхів", – пояснює експерт.

Він упевнений, що згодом в Україні може нарешті так скластися, що людина на держслужбі має бути абсолютно чистою.

"Поки що ми тільки вчимося цьому. І приклад Сольського, якого покарали за дуже стару аферу, тут є показовим", – вважає Олександр Охріменко.

Зрозумілою, на його думку, є й відставка Кубракова.

“Зеленський постійно переформатує свою команду. Намагаючись досягти максимальної ефективності. Якісного менеджера підібрати реально важко. Тому ротації у Кабміні будуть далі. Потрібна ефективна команда. Щоб не просто була віддана, а й якісно працювала. А тим більше під час війни", – наголошує експерт.