Про партнерство доведеться забути: ЄС зробив жорстке попередження Ізраїлю

Євросоюз попередив Ізраїль, що продовження операції в Рафасі призведе до погіршення відносин

Європейський Союз закликав Ізраїль негайно припинити військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС у місті Рафах, що у секторі Гази. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у заяві глави зовнішньополітичної служби ЄС.

Про партнерство доведеться забути: ЄС зробив жорстке попередження Ізраїлю

У своїй заяві Жозеп Боррель закликав Ізраїль утриматися від подальшого загострення "і без того жахливої гуманітарної ситуації у Газі" та знову відкрити КПП Рафах.

"Якщо Ізраїль продовжить свою військову операцію в Рафаху, це неминуче призведе до значного погіршення відносин ЄС із Ізраїлем", – йдеться у повідомленні.

Жозеп Боррель зазначив, що ця операція ще більше порушує розподіл гуманітарної допомоги в Газі та призводить до збільшення внутрішнього переміщення, загрози голоду та людських страждань.

"Хоча ЄС визнає право Ізраїлю на самооборону, Ізраїль має робити це відповідно до міжнародного гуманітарного права та забезпечувати безпеку цивільного населення", – йдеться у заяві.

Жозеп Боррель зазначив, що згідно з міжнародним гуманітарним правом Ізраїль повинен дозволити та сприяти безперешкодному проходженню гуманітарної допомоги для цивільного населення.

Водночас, він також засудив напад ХАМАС на контрольно-пропускний пункт Керем-Шалом, який ще більше ускладнив доставку гуманітарної допомоги до Гази.

"Ми закликаємо всі сторони подвоїти свої зусилля для досягнення негайного припинення вогню та безумовного звільнення всіх заручників, яких утримує ХАМАС", – наголосив верховний представник Євросоюзу.